Riktlinjer för elevresor, Luleå kommun
1 Inledning
Elevresor regleras i förordningar (1991:1110 och 1991:1120) för elev i gymnasieskolan. Elev i anpassad gymnasieskola omfattas av regler för skolskjuts. Detta dokument tydliggör hur Luleå kommun genom beslut i Arbetsmarknads- och gymnasienämnden tillämpar lagar och föreskrifter avseende elevresor.
Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyn (Fyrkanten) har kommit överens om att samverka kring gymnasieutbildning så att elever från kommunerna fritt kan söka gymnasieutbildning i de samverkande kommunerna. Utgångspunkten är att det ska vara så likvärdigt som möjligt för alla elever att kunna gå sin gymnasieutbildning. I avtalets bilaga 3 finns beskrivet om gymnasieelevers dagliga resor mellan bostaden och skolan (elevresor). Det som finns i samverkansavtalet som är beslutat i respektive kommuns nämnd, är samstämmigt med Luleå kommuns riktlinjer för elevresor.
I händelse av att reglerna skiljer sig från rättspraxis som tillkommit efter fastställandet av reglerna, ska dessa inte tillämpas i den delen.
2 Definitioner
Bostadsadress (hemmet): den adress eleven bor på t.ex. när en elev vistas i hemmet, på ett HVB-hem, familjehem eller när elev har växelvist boende hos två vårdnadshavare.
Fastighetspunkt: alla fastigheter har en utsatt id-punkt i fastigheten enligt fastighetsregistret som mätning utgår från.
Folkbokföringsadress: den adress eleven är folkbokförd på enligt folkbokföringslagen (1991:481)
Fyrkanten: Avser kommunerna Luleå, Boden, Piteå och Älvsbyn. Ett särskilt samverkansavtal finns mellan dessa kommuner.
GIS: ett geografiskt informationssystem.
Hemkommun: den kommun som eleven är folkbokförd i. Om eleven är bosatt i Sverige utan att vara folkbokförd är hemkommunen den kommun som eleven stadigvarande vistas i. Saknas stadigvarande vistelseort är det den kommun som eleven för tillfället uppehåller sig i.
Linjetrafik: yrkesmässig kollektivtrafik för persontransporter som är tidtabellsbunden, t.ex. Luleå Lokaltrafik och Länstrafiken.
Elevresor: dagliga resor mellan hemmet och gymnasieskolan om färdvägen är minst 6 kilometer.
Växelvist boende: då elev bor ungefär halva tiden hos vardera vårdnadshavaren.
3 Elevresor
Elev i gymnasieskolan kan ha rätt till elevresa (Lag 1991:1110, 1991:1120 om kommunernas skyldighet att svara för vissa elevresor). Det är hemkommunen som ansvarar för kostnader för dagliga resor mellan bostaden och skolan. Luleå kommun ger elevresor med busskort till buss i linjetrafik.
3.1 Krav på att beviljas elevresor
Elev i gymnasieskolan har rätt till elevresa om eleven har rätt till studiestöd och avståndet från hemmet (folkbokföringsadress/bostadsadress) till skolan är längre än 6 km (Lag 1991:1110 2§) . Avståndsberäkning sker enligt rubrik 4 Beräkning av avstånd.
- Elevresor till och från gymnasieskolan beviljas inte av andra skäl.
- Elev som har inackorderingstillägg har inte rätt till elevresor.
- Elevresa till/från annan kommun än fyrkantskommunerna beviljas inte.
Om det saknas bussförbindelse för hela eller delar av resvägen, kan eleven ansöka om kontant resebidrag/reseersättning. Ersättningsnivåer är beslutade i Fyrkantssamverkan och dokumenterade i samverkansavtalets bilaga 3, Samverkansavtal om gymnasieutbildning för Boden, Luleå, Piteå och Älvsbyns kommuner från och med 2025-01-01.
3.1.1 Val av gymnasieprogram inom fyrkanten
Elev i gymnasieskolan som har valt ett program inom kommunerna i fyrkanten har rätt till elevresa om avståndet från hemmet (folkbokföringsadress/bostadsadress) till skolan är längre än 6 km. Avståndsberäkning sker enligt rubrik 4 Beräkning av avstånd.
3.2 Växelvist boende - elevresor
En elevs rätt till elevresa utgår ifrån att kravet på 6 km avstånd mellan folkbokföringsadressen och skolan är uppfyllt. Om en elev bor växelvis hos vårdnadshavare som har gemensam vårdnad kan eleven anses ha två bostadsadresser. Om förutsättningar för dubbel bosättning är uppfyllda görs en bedömning av elevens rätt till elevresa med utgångspunkt i elevens båda adresser.
Förutsättningar för skolskjuts vid dubbel bosättning:
- Krav på 6 km avstånd mellan bostad och skola är uppfyllt
- Båda bostadsadresserna är belägna inom Luleå kommun
- Boendet är likvärdigt fördelat på de båda adresserna
- Gäller fram till eleven fyller 18 år och är myndig.
3.3 Hur elevresor anordnas
Luleå kommun anordnar elevresor med buss i linjetrafik (busskort) under förutsättning att elev uppfyller kravet på avstånd.
För elev som är folkbokförd i Luleå kommun, uppfyller kravet på avstånd och som inte kan nyttja befintlig kollektivtrafik på grund av medicinska skäl finns möjlighet att ansöka om arbetsresor med färdtjänst. Vårdnadshavare eller myndig elev ansöker till RKM (Regionala Kollektivtrafik Myndigheten) med intyg som styrker problemen.
Uppfyller eleven avståndskravet på längre än 6 km så betalar kommunen egenavgiften (den avgift som kunden själv ska betala) i stället för busskortet som eleven skulle varit berättigad till. För elev som inte uppfyller avståndkravet på längre än 6 km måste egenavgiften betalas av vårdnadshavaren eller den myndiga eleven.
3.4 Ansökan och beslut för elevresor
Alla som har behov av elevresa ska ansöka om det i sin hemkommun. Ansökan om elevresa ska göras för varje nytt läsår. Perioden för att ansöka publiceras på Luleå kommuns hemsida. Om ansökan kommer in senare kan inte Luleå kommun garantera att elevresan är ordnad inför läsårsstarten. Då är det vårdnadshavarens/myndig elevs ansvar att se till att eleven kommer till skolan tills elevresan är beviljad och ordnad.
Vid behov av elevresa under pågående läsår kan ansökan göras kontinuerligt. Kommer ansökan in under pågående läsår är handläggningstiden normalt 2 - 3 veckor.
Beslut skickas till vårdnadshavare/myndig elev i god tid före skolans start under förutsättning att ansökan kommit in före sista ansökningsdatum. Ett beslut om beviljande av elevresa är tidsbestämt för aktuellt läsår och gäller två resor per skoldag till och från hemmet och skolan.
4 Beräkning av avstånd
Luleå kommun mäter avståndet från hemmets fastighetspunkt till skolans mätpunkt, efter närmaste väg. Avståndet mäts endast genom kommunens GIS-system för en likvärdig bedömning för alla sökande. Mätningen är en kombination av gångvägar, cykelvägar, villagator och det allmänna vägnätet mellan hemmet och skolan.
5 Borttappade färdbevis
Färdbevis är ett gemensamt namn för biljetten som ger elev rätt att använda färdmedel. Om elev skadar eller tappar bort sitt färdbevis ska förlustanmälan göras i enlighet med gällande regler.
6 Ansvar vid transporter
Luleå kommun, rektor, entreprenör, förare, vårdnadshavare och elev har alla del i ansvaret för resan mellan hemmet och skolan.
Luleå kommun
Luleå kommun ansvarar för att ställa krav på entreprenörer vid upphandlingarna och kontakter med entreprenörerna.
Entreprenör - förare
Under transporten är det föraren som ansvarar för att gällande trafikbestämmelser följs.
Föraren ansvarar för att avstigning och påstigning endast sker på fastställda hållplatser/ uppsamlingsplatser.
Vårdnadshavare
Vårdnadshavare ansvarar för:
- barnet på vägen mellan hemmet och hållplatsen/uppsamlingsplatsen samt under väntetider på hållplatsen/uppsamlingsplatsen till dess att barnet stiger på bussen.
- att barnet kommer i god tid till hållplatsen/uppsamlingsplatsen.
- att barnet följer ordningsregler och andra bestämmelser.
- att ordna transport till hemmet när barnet drabbats av sjukdom under skoldagen
- när barnet ska hämtas/lämnas på andra tider än skolans start- och sluttider t.ex. vid läkarbesök, tandläkare, mm.
Om barnet är försenad till den ordinarie turen beviljas inte någon extra tur. Om barnet missar bussen är det vårdnadshavaren som ansvarar för att barnet tar sig till skolan.
Elev
Elev ansvarar för att:
- sitta fast med bälte om bälte finns (personer över 15 år kan bötfällas av polismyndigheten om denne inte använder befintligt bälte i bussen.)
- bära reflex vid mörker.
- stå stilla på säkert avstånd från trafiken tills dess att bussen stannat för påstigning.
- sitta still på sin plats i bussen/transporten.
- placera eventuellt bagage på hatthyllan, i knät eller under sätet.
- sitta kvar på sin plats tills bussen/transporten stannat på hållplatsen.
- följa ordningsreglerna.
6 Överklagan
Ett beslut om elevresor kan överklagas genom laglighetsprövning. Det betyder att domstolen inte kan fatta ett nytt beslut i frågan, utan endast upphäva beslutet och kräva att kommunen fattar ett nytt beslut.
Sidan uppdaterades den 9 maj 2025