Stadsparken
Stadsparken brukar man säga är hela årets park då den är full av liv året runt. På sommaren är den en blommande oas full av grönska och färglada rabatter. På vinterns ombonas parken istället av fina skulpturer och mysigt belysta träd.
Tillsammans med domkyrkoparken är Stadsparken Luleås mest centrala park placerad intill Stadshuset och Domkyrkan. Den anlades efter den stora stadsbranden 1887 och fick nytt utseende under 2021 då Luleå fyllde 400 år.
Den nästan två hektar stora parken har vackra blomsterplanteringar och kreativa vinterarrangemang. I en del av parken finns även en större lekplats för barnen.
I parken finns en rund fontän och en staty från 1921 av Luleå stads grundare Gustav II Adolf.
Teater och evenemang
I parken anordnas då och då olika kulturevenemang som musik och teater. Under 2012 anordnades bland annat Luleås första pridefestival i parken. Den händelse som återkommer varje år under både december månad och sommaren är teater. Då framför Luleå stassteater en julkalender och en sommarteater. Dessa levande inslag brukar lockar såväl gammal som ung till parken.
Lekplats - gammal och ny
I Stadsparkens sydöstra hörn finns två lekplatser med samma namn – Stadsparkens lekplats. Den äldre lekplatsen är ombyggd 2003 och ligger i korsningen Kyrkogatan – Rådhustorget. Lekplatsen nås från båda gatorna via plattlagda gångvägar som leder genom lekplatsen.
Här finns en lekborg med rutschkanor, en kompisgunga, cykelkarusell samt lekskulpturer. Alla lekredskap står i sand men lekborgen har en bredare träspång som gör det möjligt att komma in i den med rullstol från plattytan. Sittmöjligheter finns i form av två bänkar. Den äldre lekplatsen ligger delvis dold från själva stadsparken bakom både vegetation och en jordvall.
Den nya lekplatsen ligger på andra sidan jordvallen och invigdes 2021. Den är både färggrann och konstnärlig med bland annat en stor klätterställning i form av en lavskrika, små gungdjur, rullstolskarusell och balansbanor.
Samtliga fallskyddsunderlag är tillgängliga för rullstol med platsgjuten gummiasfalt och konstgräs. Många av lekredskapen är anpassade för yngre barn, även om Lavskrikan uppskattas av de lite äldre barnen.
Den nya lekplatsen
Den äldre lekplatsen
Sidan uppdaterades den 11 december 2024