Framtidsprototypen Skolhållplatsen 2045

Framtidsprototypen “Skolhållplatsen 2045” syftar till att belysa framtida mobilitetslösningar för att öka den aktiva mobiliteten hos skolbarn. Projektet är ett samarbete mellan Luleå kommun, Beteendelabbet, Luleå tekniska universitet och Hertsöskolan.

En fysisk prototyp ska byggas senare i höst

Målgruppen för prototypen är framförallt elever och deras föräldrar, men även lärare, övrig skolpersonal och stadsplanerare. En fysisk prototyp i stil med en traditionell busshållplats kommer att byggas och placeras på vald plats under en så kallad Framtidsvecka som planeras tillsammans med skolan senare i höst.

Elever och lärare kommer att ha tillgång till en anslagstavla eller brevlåda samt en digital plattform för att kunna dokumentera erfarenheter, upplevelser och tankar kring projektet. Denna feedback blir värdefull för utvärderingen av prototypens effekt och för att kunna vidareutveckla konceptet.

Ett bidrag till mobilitetsdebatten

Projektet vill bidra till mobilitetsdebatten och skapa ett ifrågasättande av nuvarande bilnorm, både i Luleå och nationellt. Genom prototypen engageras lokalsamhället i en dialog kring hållbarhet, hälsa och stadsmiljö. Prototypen blir en plattform för experiment och lärande men också en inspirationskälla för nya idéer kring stadsplanering.

Sidan uppdaterades den 5 september 2024