Eld i mörker

Säker eldning utomhus

Om du ska elda utomhus är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt och med omtanke om dina grannar.

Kompostering i första hand, eldning i undantagsfall

I en ny bestämmelse i avfallsförordningen regleras det nu att man ska ta hand om sitt trädgårds- eller parkavfall genom att i första hand;

  • kompostera avfallet på fastigheten, eller
  • lämna avfallet på en återvinningscentral

Du får istället elda avfallet på sin fastighet om;

  • avfallet har producerats på fastigheten eller närliggande fastigheter,
  • eldning är en lämplig hantering,
  • eldningen sker i mindre omfattning och på ett sätt som inte stör grannar och närområdet. Prata med grannar innan du eldar och tänk på att vinden kan ändra riktning. Elda inte om vinden tar med rök mot grannarna.
  • eldningen inte strider mot föreskrifter som kommunen har meddelat

Kommunen får meddela föreskrifter om förbud mot eller begränsning av eldning av trädgårds- och parkavfall när

  • eldning kan medföra olägenheter för människors hälsa eller miljön, eller
  • annan hantering är mer lämplig.

Elda för för att exempelvis grilla korv

Att göra upp eld i annat syfte än att bränna upp avfall, till exempel för att grilla, är lagligt. Tänk bara på att det ska ske på ett säkert sätt så att inte elden sprider sig eller på annat sätt skadar eller förstör naturen.

Håll dig uppdaterad

Förbjudet att elda avfall

Det är förbjudet att elda visst avfall enligt miljöbalken och avfallsförordningen. Förbudet gäller både för dig som privatperson och i din verksamhet.

I förbudet ingår alla typer av material som du antingen vill, eller är skyldig att göra dig av med. Det kan vara trä, matavfall, plast, kartong, metall, eller farligt avfall som oljor och färg.

När du återvinner ditt avfall istället för att elda upp det, så bidrar du till en ökad materialåtervinning. Du minskar också luftföroreningarna och medverkar till en minskad klimatpåverkan.

I Luleå kommun kan du när det är kommunalt avfall (hushållsavfall) lämna in ris, sly och grenar till någon av kommunens återvinningscentraler, se Luleå Miljöresurs hemsida www.lumire.se Länk till annan webbplats. Detta gäller även trädgårds- eller parkavfall från verksamheter i det fall det rör sig om kommunalt avfall. För trädgårds- eller parkavfall som kommer från verksamheter och inte är kommunalt avfall ansvarar den som har gett upphov till avfallet, för det avfallet kan du anlita valfri godkänd entreprenör.

Du kan hitta mer information om insamling och förbränning av bioavfall på Naturvårdsverkets hemsida www.naturvardsverket.se Länk till annan webbplats. Sök på ”Krav Länk till annan webbplats. på separat insamling av bioavfall” och läs mer under ”Frågor & svar”

Elda bara små ytor åt gången och i rätt riktning, det vill säga mot vinden och inte med!

Ha alltid vatten till hands när du eldar. Dra fram trädgårdsslangen och ha ett par fyllda hinkar eller vattenkannor till hands.

Krattan är ett bra redskap. Med den kan du jämna ut och begränsa eldens framfart. För att begränsa ytan du ska bränna bör du vattenbegjuta marken kring den. Det är även bra att plocka bort brännbart material i omgivningen så att inte elden sprider sig. Håll elden under uppsikt hela tiden!

Du släcker enkelt genom att kratta ut glöden och sedan dränka den med vatten. Glödande flagor och gnistor färdas med vinden och kan starta en gräsbrand om de landar i torrt gräs.

Allemansrätten ger dig ingen rätt att göra upp eld, bara en möjlighet att elda under säkra förhållanden. Du som tänder elden är också ansvarig för att elda säkert.

Innan du börjar elda bör du

  • undersöka brandrisken
  • undersöka om det råder eldningsförbud

Ladda gärna ner appen Brandrisk Ute Länk till annan webbplats. som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Prognosen gäller för den plats där du befinner dig, men du kan också söka efter motsvarande information för andra orter. Prognosen uppdateras varje dygn och gäller för aktuell dag och fem dagar framåt.

Välj lämplig plats

Vnk till annan webbplats, öppnas i nytt fönstVVVVAnvänd helst ett fältkök. Om du gör upp eld är det viktigt att välja rätt plats, till exempel grus- eller sandmark. Se till att det inte finns någon risk för spridning av elden.

Elda inte på torvmark eller i mossa. Även i jordig skogsmark är risken för bränder extra stor. Elden kan ligga och pyra nere i marken lång tid för att sedan flamma upp. Undvik också att elda nära myrstackar eller stubbar.

Gör inte upp eld direkt på eller intill berghällar. De missfärgas och kan spricka sönder.

Var också extra försiktig om du använder engångsgrill i naturen. Se till att släcka grillen med vatten och att inte lämna den kvar i naturen.

Använd rätt bränsle

Som bränsle till elden får du ta grenar, kvistar och kottar på marken, men levande träd måste du låta vara ifred. Eldstaden är ingen plats för sopor. Lägg inget skräp i elden.

Ha tillgång till vatten och släck ordentligt

Se till att det finns tillgång till vatten att släcka med. En liten spade och ett kärl för vatten är bra att ha med. Gräv eller lägg stenar runt härden och håll elden liten.

  • Låt elden brinna ut helt och hållet.
  • Släck ordentligt med vatten och rör om så glöden slocknar.
  • Gräv upp marken under askan tills ingen glöd eller rök finns kvar.

Elda inte när det blåser mycket

Kontrollera hur det blåser innan du börjar elda. Vinden kan föra in gnistor i skogen eller till torrt gräs som sedan kan starta en brand. Om vinden ökar, släck elden.

Gräsbränder kan lätt uppstå

Med vårvärme och vind ökar risken för gräsbränder snabbt. Torrt fjolårsgräs brinner bra och det kan fort gå överstyr, särskilt om det blåser mycket.

Sidan uppdaterades den 3 februari 2025