Framtidsutsikter

Många stora etableringar är planerade i Norrbotten de närmaste åren och det betyder att det kommer att råda stor brist på arbetskraft i länet de närmaste åren. Här har vi listat de yrken som det kommer att råda stor brist på men med etableringarna kommer också andra yrken att ha brist på personal.

Vägar till gymnsieexamen/slutbetyg

Kommunal vuxenutbildning

Yrkesvuxutbildningarna kan läsas som en del av en gymnasieutbildning eller som en fristående utbildning. På komvux kan du även läsa andra ämnen som svenska, engelska och matematik på både grundskole- och gymnasienivå.

Alla kommuner i Norrbotten har också lärcentrum eller lärcentrumliknande verksamheter där du som studerande kan få hjälp som underlättar dina studier. Här hittar du kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledarna på komvux i Norrbotten.

Folkhögskola

Norrbottens folkhögskolor erbjuder också möjlighet att få samma behörigheter som du kan få via komvux. På folkhögskola heter det allmän kurs och anpassas efter dina behov.

Många folkhögskolor erbjuder också allmän kurs med olika inriktningar eller allmän kurs på distans. Här hittar du kontaktuppgifter till folkhögskolorna i Norrbotten.

Sidan uppdaterades den 15 maj 2023