Yrkesintroduktion

Introduktionsprogram

Yrkesintroduktion är ett introduktionsprogram för dig som vill ha en utbildning där du kombinerar skola och praktik.

Introduktionsprogrammen (IM) är öppna för dig som saknar behörighet att söka till ett nationellt program.

Yrkesintroduktion?

Yrkesintroduktion vänder sig till elever som saknar godkända betyg för behörighet till ett yrkesprogram. Eleven får en yrkesinriktad utbildning med en målsättning att vara anställningsbar efter avslutad utbildning.

Vem kan gå yrkesintroduktion?

Utbildningen är öppen för dig som saknar behörighet till ett nationellt program. Den är inte öppen för den som ska erbjudas Språkintroduktion. Du som har läst svenska som andraspråk behöver ha tillräckligt goda kunskaper i svenska, motsvarande minst steg två i Bygga svenska. Prata med din studie- och yrkesvägledare om du har frågor.

Hur söker jag utbildningen?

Sök till kock. Ansökan gör du i det vanliga gymnasievalet. Om antalet sökande är fler än antalet platser avgör meritvärdet från grundskolan vilka som får plats på utbildningen.

Sök till individuellt utformad yrkesintroduktion

Den individuellt utformade yrkesintroduktionen är inte sökbar. Efter vårens överlämningar från grundskolan beslutar rektorerna om placering på de introduktionsprogram som inte är sökbara. I fördelningen tar vi hänsyn till den information och de önskemål som kommer fram i överlämningarna.

Vänd dig till studie- och yrkesvägledaren på din nuvarande skola om du har frågor om introduktionsprogrammen.

Om du under pågående läsår vill påbörja ett introduktionsprogram kontaktar du skolhandläggare Jennie Åström, som du når via kommunens kundcenter, 0920-45 30 00.

Film om programmet

Yrkesintroduktion- Kock

Utbildningen till kock är en 2-årig grundläggande yrkesutbildning. Du läser ämnen från restaurang- och livsmedelsprogrammet och efter utbildningen har du goda möjligheter till arbete inom storkök/restaurang.

Utbildningens struktur

Utbildningen består av en kombination teori och praktiska moment. Det första året är skolförlagd med 3 veckors APL, arbetsplatsförlagd utbildning. I åk2 är det ett lärlingsupplägg då du gör stora delar ute på arbetsplats minst tre dagar i veckan.

Antal platser

Utbildningen har tio platser.

Ämnen

  • Måltid och branschkunskap nivå 1, 100 poäng
  • Måltid och branschkunskap nivå 2, 200 poäng
  • Livsmedel och näringskunskap nivå 1, 100 poäng
  • Matlagning nivå 1, 100 poäng
  • Matlagning nivå 2, 100 poäng
  • Matlagning nivå 3, 200 poäng
  • Matlagning nivå 4, 200 poäng

Totalt

1000 poäng

Utbildningen kan innehålla grundskoleämnen. En individuell studieplan upprättas i början av utbildningen.

Personal

Studie- och yrkesvägledare

Kock: Marith Petäjäniemi

Elevhälsa

Elevhälsan består av bland andra skolsköterska, skolkurator och specialpedagog.

Rektor

Sidan uppdaterades den 19 september 2025

Mer om programmet